NEM IS GONDOLNÁ

Sokan szenvednek a horkolástól. Rendelőnk pihentető éjszakákat hozhat a szenvedő feleségeknek. Bővebben»»

Fogszabályozás  fixen felragasztott készülék nélkül?  Bővebben>>>

FOGÁSZATI KISOKOS

8 hiba a fogorvosválasztásnál

Tények, amelyeket megismerve elkerülheti a kellemetlen meglepetéseket...Ne válasszon orvost és rendelőt, amíg el nem olvassa...

Az anyag letöltésével egyidejűleg hozzájárul ahhoz, hogy a Dr. Volom Esztétikai Fogászat e-mailt küldjön önnek.

2010-12-14

Baba fogápolás

Dr. Volom András


Forrás:Dr. Volom DentalÖrök kérdés, hogy mikor kell elkezdeni a gyermekeknél szájápolást. A kicsik nem mindig fogadják el a fogkefélést, de ezeket a szokásokat idejében kell kialakítani, hogy megelőzzük a visszavonhatatlan következményekkel járó maradófog szuvasodásokat.


A megfelelő szájhigiéne kialakításában több tényező együttesen vesz részt:
1, a megfelelő táplálkozás
2, a fogak fluoridos kezelése
3, a korai szájhigiénés nevelés
4, a fogak barázdáinak lezárása jelentik a teendőket.

1, A szopás során a gyermek igen komplex szájmozgásokat végez.
Kicsit rágja is a cicit...ez sokszor igen kellemetlen a mamának, de a szoptatás során valójában a csemetének nagyon meg kell dolgoznia a táplálékért.
Ebben nemcsak az intenzív szívás, hanem a rágáshoz hasonló mozgások is fellelhetőek. Ez a cumis táplálásnál nincs így, ott leginkább csak szívnia kell a gyermeknek.

A megfelelő arc-és fogív fejlődés egyik záloga, hogy a gyerek jó rágóvá váljon. Ha ezt kiegészítjük a kellően tápláló és kevés lepedéket képző táplálékkal (sok gyümölcs, zöldség, megfelelő mennyiségű hús, de kevés fehér kenyér, süti, cukor) akkor sokat tettünk a fogak öntisztulásáért.

2, A fogak síma felszíneit a fluoridos kezeléssel lehet megvédeni. Ennek során vagy fluorid inotoforézissel viszünk be zománcerősítő fluoridot, vagy a fogakat védő fluorid lakkal teszük .
Ezek az eljárások CSAK a síma fogfelszíneken hatásosak.

Az iontoforézis során egyenáram "pumpálja bele" a zománcba a fuoridot. A kellemes enyhén mentolos ízű fluorid zselét egy patkó alakú tartóba helyezzük. amelyben elktróda van
Az elemmel működő galván-iontoforézises készülék másik elektródáját kézben kell tartani. A testen átfolyó áram a zománcba kényszeríti a fluoridot.
,Az átlátszó lakk sokáig rajta marad a zománcon és onnan látja el fluoriddal a felszínt.
A szakirodalom szerint ez igen hatásos módszer.

3, A korai szájhigiénés nevelés során ún. beszoktató programmal várjuk a gyermekeket. Ennek során először csak eljönnek a szülővel a rendelőbe, de kezelés nem történik.
A második alkalommal be is ülnek a székbe és megnézzük a fogakat. Ekkor már jutalom is jár. Ez apró ajándék.
A harmadik alkalommal kis kezelést végzünk a fogakon pl.:ecseteljük őket. Ekkor már a jutalom nagyobb. A szülőre bízzuk, hogy mivel lepi meg a gyermeket. Ilyenkor az ajándékot átadják nekünk és a csemete tőlünk kapja meg.

A gyermekek rendelőnkben játékos formában ismerkednek a szájápolással.


A korai szájhigiénés nevelés fontos része a napi rendszerességgel történő fogmosás. Ennek két része van: Az első, amikor a gyermek maga mossa. Ennek a hatásossága általában nem megfelelő. A másik, amikor a szülő gyermekek számára készített fejjel ellátott elektromos kefével végzi el a feladatot.
Nagyon fontos, hogy elektromos kefét használjunk, mert a nehezen hozzáférhető helyeken is jól lehet vele dolgozni. Ne feledjük: amíg a kézi kefével egyet húzunk, addig az elektromos kb 50-et sikál a fogon...

4, A barázdazárás ( bővebben a barázdazárásról ) a fogak felszínén található rücskök, mélyedések folyékony tömőanyaggal tröténő lezárását jelenti. Megfelelően végezve nagyon jó védelmet ad.

Összefoglalás:

- A megfelelő tálpálkozással biztosítjuk a fogak öntisztulását és minimalizáljuk a lepedékképződést
- A síma fogfelszíneket a fluoriddal, a mély behúzódásokkal szabdalt rágófelszínt a barázdazárással védhetjük meg.
- Biztosítjuk a megfelelő fogtisztítást, miközben ezt a gyermek szokásává is tesszük
- Az egyenetlen fogfelszínek barátdáit levédjük barázdazáróval 

Imike

|

2013.03.23 14:13


blabla


 

eA6dGlR2

|

2016.05.15 12:32


It's much easier to unranstedd when you put it that way!


 

RU7XXsPde6

|

2016.05.16 14:34


che,no sean ratas y prendan el aire,pachu no daba mas de la <a href="http://dihmnnxrvmz.com">trnrrssspiiiiaaaaacciiioonnnn,seguso</a> que se calento con la mina que se golpeo el telefono con los pekios!!!!!


 

6GmiEe4tC

|

2016.05.18 11:50


This is a great site. I love <a href="http://kcwdugeg.com">coriampng</a> what I think to others. And finding out some great facts as well. Thanks for the awesome site. I will be back often to check it out.


Vissza a tetejére

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK

Ellenőrző kód

Kérjük gépelje be az ellenőrző kódot!